ORACOLUL INGERILOR - COMENZI

Pentru comenzi solicitati informatii la adresa de e-mail oracolul.ingerilor@gmail.com
TELEFON: 0721 570361

15 apr. 2010

Ingerul Nordului

Ingerul Nordului este o sculptura contemporana a lui Antony Gormley, in Gateshead, England.

Asa cum ii sugereaza si numele, este o sculptura plina de gratie, din otel a unui inger, stand in picioare, avand 20 m inaltime, aripile deschise masurand 54 m. Aripile in sine nu sunt plane, ci inclinate la 3.5 grade inspre in fata, Gormley dorind sa sugereze prin aceasta " un gest de imbratisare". Ingerul este plasat pe un deal, in latura sudica a districtului Low Fell, supraveghind drumurile A1 si A167 din Tyneside si linia de cale ferata a Coastei de Est la sud de Team Colliery.

Constructia

Constructia acestui proiect a inceput in 1994, costul total ajungand la 1 milion de lire sterline. Majoritatea fondurilor proiectului au fost oferite de Loteria Nationala.

Datorita locatiei sale, sculptura a fost realizata pentru a rezista la vanturi de peste 100 mph (160 km/h). Astfel, au fost folosite 600 de tone metrice de beton pentru fundatia (oferite de Thomas Armstrong Ltd) pe care este ancorata sculptura de piatra, pe o adancime de 20 metri.

Sculptura in sine a fost realizata din otel Corten, la Hartlepool Steel Fabrications Ltd, din trei parti – corpul avand 100 tone iar cele doua aripi cate 50 de tone fiecare – si a fost transportata pe sosea la locatia finala. Corpul statuii a fost adus in sapte ore de la locul realizarii sale, Hartlepool, pana la locatia finala.

Constructia Ingerului a fost finalizata pe 16 Februarie 1998. La inceput, Ingerul Nordului a provocat controverse locale – un consilier local, Martin Callanan, se opunea foarte puternic acestui proiect – si in ziarele britanice. Acum a ajuns sa fie considerat ca facand parte din peisajul Nord-Estului Angliei si a fost desemnat chiar ca o "Icoana a Angliei".

Au existat controverse in ceea ce priveste decorarea neautorizata a Ingerului in 1998. Fanii Newcastle United au adus omagii eroului local, Alan Shearer, imbracand sculptura cu un tricou Newcastle United de 1.000 de lire, cu numele lui Shearer si cu faimosul numar 9. Tricoul a ramas pe statuie timp de 20 de minute, pana a ajuns politia si a fost indepartat.

Sculptura este cunoscuta pe plan local ca "Gateshead Flasher", datorita apropierii de orasul cu acelasi nume.

Machetele

Au fost realizate cateva machete in timpul proiectului. Una din ele, un model de inaltimea unui om, de la care s-a pornit realizarea sculpturii, a fost vanduta la licitatie pentru 2 milioane de lire, in iulie 2008. O alta, din bronz, folosita pentru strangerea de fonduri in anii 1990, apartinand consiliului local din Gateshead, a fost evaluata la 1 milion de lire in spectacolul TV BBC Antiques Roadshow, pe 16 Noiembrie 2008. A fost cel mai valoros obiect vreodata evaluat in timpul spectacolului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ne puteti contacta si la
www.oracolul.ingerilor.ro
sau
oracolul.ingerilor@gmail.com.