ORACOLUL INGERILOR - COMENZI

Pentru comenzi solicitati informatii la adresa de e-mail oracolul.ingerilor@gmail.com
TELEFON: 0721 570361

14 mai 2010

Ingerul Libertatii din IRAN

Paula Slater Sculpteaza al Doilea Bust al Nedei "Ingerul Libertatii"

Faimoasa sculptorita americana, Paula Slater, a fost cap de afis in luna iulie a anului trecut, pentru ca sculptat un bust in marime naturala a Nedei 'Ingerului Iranului', pentru a o comemora pe martira. Neda Agha-Soltan a fost o frumoasa tanara iraniana care a fost impuscata in inima de un soldat al guvernului iranian in timp ce participa la un protest de strada, dupa alegeri. "Reactia pozitiva a oamenilor din intreaga lume si in special din Iran a fost incredibila," spune sculptorita. "Site-ul meu a avut jumatate de milion de accesari in primele patru zile dupa ce fotografiile cu sculptura au aparut pe internet." Ea a mai primit si numeroase solicitari pentru interviuri de la Radio Free Europe, Pars TV, Channel 5 News si de la multe alte posturi de radio, ziare si bloguri de internet.

Mama si fratele Nedei au telefonat din Iran, postului ParsTV, in timp ce se difuza interviul cu dna. Slater. Proprietarul postului de radio a spus ca mama Nedei plangea si spunea ca ii place foarte mult bustul facut fiicei sale si a multumit sculptoritei pentru creatia sa. Slater a spus ca aceasta "poate fi si un foarte mare risc pentru familia Nedei. Logodnicul Nedei, Caspian Makan, a fost arestat dupa ce a vorbit despre moartea Nedei iar Amnesty International spunea ca 'se teme ca Makan ar putea fi torturat sau ar putea avea parte de un tratament dur dat fiind incalcarea drepturilor omului in Iran dupa alegeri.' Este o perioada dificila in Iran pentru bravii luptatori pentru libertate care au sfidat conducerea arhaica a tarii lor."

De ce a creat sculptorita un al doilea bust al Nedei? Ea explica: "Reactia aparuta in urma primei creatii a fost coplesitor si incantator. Cu toate acestea, am primit multe solicitari de a crea un al doilea bust al Nedei fara hejab/esarfa pe care femeile din Iran sunt fortate sa o poarte in public. Deci, acest al doilea bust reprezinta intr-un fel cealalta fata a monedei. Prima sculptura a fost un portret istoric al Nedei "Ingerul Iranului". Ne arata o Neda puternica si mandra al carei spirit nu a putut fi infrant de dictatura opresiva sub care a trait si a murit. Cu toate acestea, aceasta a doua sculptura ne-o prezinta pe Neda "Ingerul Libertatii" cu parul neacoperit si radiind speranta poporului ei de a elibera Iranul. Este un portret mai intim, bazat pe o fotografie a Nedei facuta de logodnicul ei, in care se simte libera sa isi manifeste vulnerabilitatea si inocenta. La baza sculpturii, este scris 'Ingerul Libertatii' in limba farsi, deasupra numelui sau si in engleza dedesubt.

Sculptorita a donat aceasta lucrare, dupa ce a fost turnata in bronz, la Conferinta Femeilor Iraniene de la Washington, D.C., organizata la jumatatea lunii Noiembrie. Au fost invitate multe personalitati importante si demnitari si "a fost considerata un omagiu adus tuturor femeilor lumii care au suficient curaj, cel putin sa incerce sa modifice cursul istoriei."

Slater mai spune: "Aceste doua portrete ale Nedei sunt un dar din inima mea poporului Iranian, pentru a-mi arata solidaritatea cu lupta lor pentru libertate si democratie. Doresc sa stie ca nu sunt singuri in lupta lor."

# # #

Paula Slater este sculptorita profesionista care s-a specializat in realizarea portretelor si monumentelor din bronz care redau detalii cat mai realiste. A primit numeroase distinctii pentru lucrarile sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ne puteti contacta si la
www.oracolul.ingerilor.ro
sau
oracolul.ingerilor@gmail.com.